Produse traditionale portugheze

Regiunea Douro

 

Regiunea Douro, locul de nastere al vinului de Porto, este una dintre cele mai vechi si mai frumoase regiuni viticole europene. Aici se produce vin de doua mii de ani.

 

 

 

 

Regiunea Douro este situata in nord-estul Portugaliei, inconjurata de muntii Marão si Montemuro. Suprafata viticola ocupa aproximativ 40.000 de hectare, desi regiunea se intinde pe aproximativ 250.000 de hectare. Podgoriile sunt situate de la varful vailor adanci pana la malul raului si creeaza un peisaj magnific recunoscut de UNESCO ca sit al Patrimoniului Mondial in 2001.

 

La 10 septembrie 1756, Douro a devenit prima dintre marile regiuni viticole clasice care a fost delimitata legal. Podgoriile sale au fost clasificate in anul urmator, cu aproape un secol inaintea celor din Bordeaux. Este impartit in trei subregiuni: Baixo Corgo, Cima Corgo si Douro Superior.

 

 

 

 

In regiunea Douro vom gasi de asemenea si un tren cu aburi. Locomotiva cu abur 0186, construita in 1925 de Henschel & Son si cele 5 vagoane istorice, acopera distanta de la gara Régua pana la gara Tua, intr-o calatorie unica in trecut.

 

 

 

 

Piatra predominanta in regiunea Douro este sistul, o roca metamorfica puternic laminata. Aceasta caracteristica este cunoscuta in mod obisnuit. Cu toate acestea, putini oameni stiu ca este unul dintre principalii factori care ajuta la productia vinurilor apreciate la nivel mondial. Fiind bogat in nutrienti, acest sol are si proprietatea utila de retinere a apei. Aceasta piatra este capabila sa retina o anumita cantitate de umiditate suficienta pentru a permite vitei de vie sa supravietuiasca in conditiile aride care predomina in cea mai mare parte a verii.

 

Majoritatea vinurilor de Porto si Douro sunt cupaje, adica amestec ale diferitelor soiuri pentru a gasi vinul cu echilibrul perfect.

 

 

Tot in zona Douro, in Mirada do Douro exista un grup de dans tipic care se numeste „Pauliteiros de Miranda". In Miranda do Douro gasim si Lhengua Mirandesa. Aceasta limba are trei subdialecte (central sau normal, nordic sau de frontieră, sud sau Sendine) și are propriul dicționar, gramatică și ortografie. Se poate invata in scoala, ca disciplina optionala in invatamantul primar.

 

 

 

 

Douro Litoral este regiunea in care se afla Orasul Porto. Porto este o referinta nationala, considerata a doua capitala a Portugaliei. Este o metropola, plina de cultura, istorie, gastronomie, oameni prietenosi, mult turism si comert. Este un punct de referinta international ca oras european.

 

 

 

 

 

Ce mancam?

 

 

Porto fiind situat intr-o regiune de coasta, ne incanta cu mancaruri tipice care constau in special din ​​peste, fructe de mare si cataplane. Mai regasim Tripas à moda do Porto si Francesinha.

 

Potrivit legendei, prima francesinha s-a născut în fabrica de bere „A Regaleira”, pe Rua do Bonjardim, în jurul anului 1950. Era Daniel David Silva, emigrant în Franța, care a dezvoltat rețeta inspirată de un sandviș franțuzesc numit croque-monsieur. Francesinha contine: O felie de paine, o felie de branză, carnați proaspeți, Friptură de vita, Încă o felie de branză si se termină cu o altă felie de paine. Totul se inveleste apoi in felii de branza si se serveste cu un sos special.

 

 

 

Francesinha

 

 

 

Gastronomia regionala este insotita de vinul fortificat si de vinurile de masa Douro din ce in ce mai apreciate. Este corect sa evidentiem traditionala cabrito (ied), carnea maronesa si mezelurile.

 

In Porto s-a nascut celebra reteta Bacalhau à Gomes de Sá unul dintre cele mai emblematice preparate de cod din tara.  Reteta vine de la José Luís Gomes de Sá Júnior, un comerciant de cod din Ribeira caruia ii placea sa gateasca. Dupa ce a incercat reteta, a vandut-o unui proprietar de restaurant, ceea ce a facut-o sa reziste pentru totdeauna.

 

 

Ce sa vizitam in Porto?

 

 

Numele Portugaliei, provine din latinescul „Portucale”, denumire primitiva a orasului Porto, Cales Portus.

 

In Porto, sunt multe de facut, de la plimbari lungi pe strazi serpuite si istorice sau de-a lungul raului, un meci de fotbal al FC Porto sau puteti profita de oferta inepuizabila de restaurante si baruri.

 

 

 

 

Avenida dos Aliados este centrul si inima orasului Porto. In varful acestui bulevard se afla frumoasa cladire care este primaria din Porto.

 

Gara São Bento din Porto, construita in 1896, a fost initial Gara Centrala Porto. Dar ceea ce atrage atentia ca punct turistic este cladirea sa impunatoare, atat in ​​interior, cat si in exterior.  Cladirea este o bijuterie arhitecturala de influenta franceza, care prezinta o fatada bogata si detaliata. Punctul culminant este insa atriumul principal al garii, acoperit cu placi cu pasaje importante din istoria tarii. Pe langa placile care acopera o suprafata de 551 de metri patrati, este de remarcat si acoperisul salii centrale.

 

 

 

Gara São Bento

 

 

Igreja de Santo António dos Congregados, Porto

 

 

Vila Nova de Gaia, cunoscuta si sub numele de Gaia, este situata pe malul gurii de varsare a raului Douro si este legata de Porto printr-un pod care traverseaza raul intr-o plimbare foarte placuta.

 

Este o zona foarte buna pentru comert si afaceri, deoarece multi oameni care lucreaza in orasul Porto profita de ocazie pentru a se indeparta de aceasta zona populata de turisti si locuieste in Gaia, avand astfel spatiu suficient pentru micile afaceri si oferte locale.

 

Ca si in Porto, exista multe activitati la indemana si in Gaia, fie o dupa-amiaza pe plaja sau o degustare de vin de Porto la crama.

 

 

Cum a aparut vinul de Porto?

 

In mijlocul diferitelor teorii despre aparitia vinului de Porto, se crede ca descoperirea acestei bauturi plina de stil a fost intamplatoare. La mijlocul secolului al XVII-lea, Anglia a ales Portugalia pentru a fi principalul sau furnizor de vin. Pentru ca vinul sa reziste calatoriilor lungi pentru care era destinat, comerciantii englezi adaugau alcool (palinca sau tuica) in butoaie pentru a preveni deteriorarea acestuia. Acest adaos de alcool nu numai ca a pastrat bautura, dar i-a sporit si aroma. Prin aceasta formula a venit ideea de a adauga alcool in timpul procesului de fermentare pentru a indulci vinul si a-i creste continutul de alcool.

 

 

Legenda D. Antonia Ferreira

 

D. Antónia este considerata a fi figura materna a zonei Douro. Unul dintre cele mai remarcabile personaje din istoria productiei de vin de Porto. O femeie hotarata care si-a construit un imperiu in jurul podgoriilor si care tinea de muncitorii ei, finantand chiar si studiile copiilor. Poreclita afectuos „Ferreirinha”, a devenit faimoasa pentru dedicarea sa pentru cultivarea vinului de Porto si inovatiile pe care le-a introdus in podgoriile acestei regiuni.

 

 

 

Unele dintre produsele noastre din Douro